Tornem la salut a les seves genives

 

La periodòncia és la part de l’Odontologia que s’ocupa de la prevenció, diagnòstic i tractament de les enfermetats periodontals (gingivitis i periodontitis), és a dir d’aquelles que afecten les genives o periodonto, que és el teixit que subjecta les dents. 

Diferència entre gingivitis i periodontitis

La gingivitis es generalment una enfermetat bucal bacteriana que provoca inflamació i sangrat de les genives, causada per restes de menjar que queden entre les dents.

La periodontitis apareix darrere una gingivitis no tractada. La infecció i inflamació transcurreix desde les genives fins als lligaments i l’ós que serveix de suport de les dents, creant així bosses periodontals – acumulacions de placa bacteriana sota la línea de geniva-. Si no es tracta amb temps, podria afectar de forma irreversible a les estructures que mantenen fixa la dent, i això comportaria movilitat a la dent, i amb el temps pèrdua de dents.

 

Tractament: neteja o curetatje?

Tant la neteja dental com el curetatje tenen el mateix objectiu, que és eliminar la placa bacteriana i la placa acumulada, molts cops és inevitable la seva aparició per molt bé que ens netejem les dents diàriament. La principal diferència s’enfoca en la zona on realitzem cada una. La higiene dental es realitza sobre el coll dental, els espais interdentals i la línia de la geniva. El curetatje per altre banda, implica la part interna del periodonto que està per sota la línia de la geniva. Perquè ens entenguem, la neteja es realitza en la part visible de la dent, el curetatje en la part no visible ( més profunda de la dent)

Quan he de fer-me una neteja?

Els odontòlegs recomanen realitzar un o dos cops a l’any una higiene bucal. Tot depèn de la quantidad de placa que presenti el pacient, i de la qualitat de neteja que aquest realitza a casa. És la millor manera per prevenir enfermetats periodontals i mantener una bona salut bucodental. Per altre banda, també permet eliminar tincions que ens produeixen els aliments, el cafè o el tabac…sobre la superfície dental.

 

Quan és necessari el curetatje?

El curetatje es realitza per eliminar bosses periodontals. Utilitzem un instrument anomenat cureta per accedir a la part interna de la geniva  i procedir a raspar l’arrel de la dent per extreure la placa subgingival. Quan finalitzem aquesta neteja profunda, la geniva torna a adherir-se a la dent, encara que és possible presentar els primers dies molesties lleugeres,  sensibilitat al canvi de temperatures i sagnat lleu del periodonto. No obstant, és la millor manera per frenar la progressió de l’enfermetat periodontal i evitar danys irreparables de la dent.