Operatòria General.

Tot el que les seves dents necessiten

 

L’operatòria general té com a objectiu retornar a la dent el seu equilibri biològic, quan per diferents causes s’ha alterat la seva integritat estructural, funcional o estètica.

 

En CMDG ens dediquem a reparar els teixits dentaris afectats per lesions de diferents etiologies, entre les quals destaca la caries com la més habitual.

Com tractem la càries?

Eliminem el teixit deteriorat, desinfectem i segellem la dent col·locant un material (normalment composite) que substitueix l’estructura dental afectada.

Parlem d’obturació, o empaste, quan la càries no és massa extensa; si la càries està en fase avançada i arriba al nervi, hauríem de procedir a realitzar una endodòncia (nomenada comunment “matar el nervi“).

 

En què consisteix l’endodoncia?

Es realitza un forat en la dent per poder accedir a la pulpa- part més interna de la dent constituïda per un teixit tou que conté nervis i vasos sanguinis- per eliminar-la i procedir a la neteja del conducte abans de realitzar l’obturació i segellat de la mateixa amb materials específics. Al final de la intervenció la dent quedarà insensibilitzada, encara que també es fragilitza una mica.

 

Reconstrucció de la dent: funda o incrustació?

Quan l’estructura sana romanent de la dent -després de netejar la càries o realitzar la endodòncia- és ínfima, es procedeix a realitzar una corona o incrustació dental, ja que la simple obturació té un elevat risc de fracàs.

Quan parlem de funda o corona dental, parlem de cobrir totalment una dent destruïda.

A més de tornar funcionalitat a la dent amb càries extenses, o dents fracturades, també podem utilitzar les corones dentals per modificar formes i / o colors dentals que no ens agraden (un canvi estètic).

D’altra banda, tenim la incrustació dental que s’utilitza per reparar dents afectats de manera parcial; és a dir, en aquells casos en què una obturació amb materials estàndard té risc de fractura, però una funda integral -que requereix un tallat més agressiu del dent-, no ens sembla necessari. Actualment es realitzen amb ceràmica o compòmers -resinas, o barreges d’aquests materials-en el laboratori, el que els dóna un comportament més resistent en boca.