Els peques de la casa

Quan surten les primeres dents?

Podem dir que regularment les primeres dents començen a sortir entre els 6 i 12 mesos, sent els incisius centrals inferiors els primers en aparèixer. Això no vol dir que no puguin sortir abans (fins i tot quan neixen), o temps després (a l’any).

La boca ha d’estar completa amb les seves 20 dents sobre els tres anys; mentre les primeres dents definitives sortiran al voltant dels 6 anys.

Perquè són tan importants les dents de llet?

Quantes vegades hem sentit dir als pares que les dents de llet no cal raspallar-les o no donar-hi  importància perquè es remplacen per unes  altres definitives. Compte amb això, cal raspallar i mimar les dent de llet per evitar càries, mal posicionament o problemes en el futur.

Doncs bé, aquestes dents de llet els ajuden a mastegar, a parlar i a somriure. També guarden espai en els maxil·lars per quan surtin les dents permanents que estan creixent per sota. Quan un nen perd una dent massa aviat, les dents d’al voltant es poden moure cap a l’espai buit que ha deixat i fer difícil la sortida de les dents permanents. Això pot provocar que es torcin o s’apilin les dents.

A quina edat comencem a raspallar les dents al nostre nadó?

Des que punteja la primera dent, ja hem de començar a netejar-la.  De vegades es diu, que fins i tot abans que surtin les dents, es poden netejar les genives amb una gasa humida.

És una bona idea que els nadons vegin als pares raspallar-se les dents, ja que per curiositat i per imitació voldran fer el mateix. Cal crear una rutina per rentar-se les dents al matí i per les nits, càntics i petits jocs davant del mirall fan que sigui més divertit i s’animin a rentar les dents cada vegada més.

El “problema” a l’hora de raspallar les dents en els nadons està en combinar l’eficàcia del fluor dels dentífrics per prevenir la càries i, al mateix temps, evitar que els nens massa petits s’empassin quantitats de fluor – en excés pot causar fluorosi – ja que encara no saben escopir.

Què és la fluorosi?

La fluorosi dental és causada pel consum d’una quantitat excessiva de fluorur durant el període en què les dents s’estan formant però abans que apareguin a la boca. Interfereix en la formació de l’esmalt impedint que maduri normalment, observarem taques blanques en l’esmalt, àrees opaques o blanquinoses, aparença corroïda …

Generalment, la principal causa de l’fluorosi és la ingesta d’aigua contaminada amb fluorur. En alguns països, com és el cas dels Estats Units, s’afegeix fluorur a l’aigua, el que pot potenciar l’aparició d’aquesta malaltia. Però no només en l’aigua podem trobar fluorur, també a les pastes dentals (amb major i menors concentracions), aliments diversos, suplements alimentaris, medicaments específics, etc.

Us deixem una imatge amb la quantitat de pasta de dents a utilitzar:

  • Si el nen té menys de 3 anys comença a raspallar les dents tan aviat com li comencin a sortir, utilitza un raspall  infantil i una quantitat de pasta dental (500ppm fluor) no major a un gra d’arròs. Renta les dents amb cura dues vegades al dia (matí i nit).
  • Si els nens tenen entre 3 i 6 anys utilitza una petita quantitat de pasta dental (1000ppm-1450ppm) de la mida d’un pèsol. Renta-li les dents amb cura dues vegades al dia (matí i nit).
  • Si els nens tenen més de 6 anys utilitza una pasta de dents de 1450ppm i la quantitat de 1-2 cm.

Fins als 2 o 3 anys d’edat el raspallat dental serà responsabilitat dels pares ja que els nens a aquestes edats encara no tenen habilitat per raspallar ells sols, i fins als 7 anys els pares han de supervisar com es raspallen les dents, per comprovar que ho fan correctament.

Quan anar al dentista per primera vegada?

La recomanació dels pediatres en realitzar la primera visita dental era al voltant dels 3 anys, quan totes les dents de llet estiguessin en boca. No obstant això, la presència de càries en nens petits cada cop es més gran, i per això es recomana una primera visita als 12 mesos. Es faran controls un cop a l’any per prevenir futures sorpreses.

Deixa un comentari